Een goede vraag: wat zijn gitaartabs?

Ik ben sinds kort begonnen met gitaar spelen. Het is een nieuwe en, vind ik zelf, hele leuke hobby van mij. Ik heb alleen niet heel veel tijd om te oefenen, dus het duurt nog wel even voordat ik het helemaal onder de knie heb. Dat bleek ook laatst toen ik met een vriendin van mij, die wel erg goed is in gitaar spelen, over mijn nieuwe hobby aan het praten was. Ze hielp mij met wat probleempjes die ik had met het gitaar spelen en sprak ineens over de term ‘gitaar tabs’. Omdat ik geen idee had wat dit is, en ik mij kan voorstellen dat sommige van jullie dit ook niet weten, zal ik dit hieronder aan jullie uitleggen.

Wat zijn het?

Om in het kort uit te leggen wat gitaartabs zijn, moet je eerst weten wat tablaturen zijn. Een tablatuur is een eenvoudige vorm om muziek te noteren. En gitaar tabs zijn dus tablaturen voor de gitaar. Deze manier van muziek noteren is, in ieder geval bij gitaar spelen, erg populair. Dit komt doordat je niet alleen muziek makkelijk kan noteren door deze methode, maar dat muziek ook makkelijker te lezen en te downloaden valt. Je hoeft namelijk niet de noten een voor een te lezen op een reguliere notenbalk. Het is veel makkelijker te ontcijferen doordat de vorm van het instrument op het papier is nagebootst – bij gitaar een soort van tabelletje – en je dus snel weet hoe je een nummer moet spelen.

Wat is het nadeel?

Maar, zoals bij bijna alles zit er ook een nadeel aan deze gitaartabs. Het kan namelijk zo zijn dat je een ingewikkeld stuk of lied hebt gedownload. Wat de gitaartabs hierbij niet aangeven, is hoe je je vingers moet zetten en met welke vingers je welke noten moet spelen. Ondanks dat je de gitaartabs dus snel en makkelijk kan lezen, kan je het stuk pas spelen als je de juiste manier hebt gevonden. In ieder geval; de juiste manier zodat je vingers niet in de knoop raken! Het kost dus alsnog iets meer tijd om een stuk onder de knie te krijgen, maar dat is volgens mij het enige nadeel. Valt mee dus!

Oefenen, oefenen, oefenen

Er zijn genoeg websites op internet die je uitleggen hoe je de gitaartabs onder de knie kunt krijgen. Maar mijn beste tip is; oefenen, oefenen, oefenen! Het motto ‘oefening baart kunst’ is wat mij betreft echt waar. Ik begin het steeds meer onder de knie te krijgen en vind gitaartabs nu veel fijner dan een gewone notenbalk. Ook zijn er heel veel sites waar je bekende Pop of Jazz liedjes kunt downloaden in gitaartabs. Zo kun je makkelijk de liedjes opzoeken die je zelf leuk vindt en hoef je niet elke keer uit een lesboek te spelen. Ideaal dus!

Back to Top