M.2 SSD: Waarom is ‘ie zo veel sneller?

Wat voor opslag heb jij in je computer of laptop? Vroeger kenden we voor de computer alleen de harde schijf, de HDD. Deze haalt een maximale snelheid van 150 MB per seconde. Dat was vele jaren geleden heel erg snel, maar inmiddels weten we wel beter. Sindsdien is er de SSD uitgebracht, die een snelheid haalt van 550 MB per seconde. Het grappige is dat nu ook de normale SSD achterhaald is. De M.2 SSD is nu de trend. Deze haalt een snelheid van maar liefst 3500 MB per seconde. Waarom is dat verschil zo groot? En op wat voor andere manieren is de M.2 SSD handiger behalve de snelheid? Deze vragen zal ik voor je beantwoorden, zoals ik het graag doe.

SATA verbinding

Het grote verschil tussen de M.2 SSD en de andere schijven voor je opslag, ligt hem in de aansluiting. De HDD en de SSD sluit je aan op een bepaalde verbinding. Dit heet de SATA-verbinding. Zowel de HDD en de SSD sluit je hierop aan met een kabel. Dit is een soort snelweg voor data, maar die kan dus niet sneller dan 550 MB per seconde. Eigenlijk is het dus meer een soort 50-weg, binnen de bebouwde kom. Met de reguliere SSD werd dus de max bereikt voor wat die weg aan kon. Toen werd de M.2 SSD uitgevonden.

PCI verbinding

De M.2 SSD werd door Samsung bedacht. Omdat je met een reguliere SSD eigenlijk sneller kon, maar de SATA verbinding dit tegenhield, was er wat anders nodig. De M.2 SSD kun je direct op het moederbord klikken, en die maakt verbinding via PCI. Via zogenaamde ‘PCI lanes’ kan er data direct naar het moederbord gestuurd worden. Elke PCI lane kan 1 GB aan data per seconde verplaatsen, en er zijn 4 PCI lanes. Daarom kan de M.2 SSD dus 3500 MB aan data binnen een seconde bewegen.

De voordelen van de M.2 SSD

Naast dat de M.2 SSD dus heel erg snel is, is hij ook heel makkelijk in gebruik. Het enige dat je hoeft te doen is hem op je moederbord klikken. Er zijn geen kabels of dingen meer nodig, en hij hoeft niet meer op een aparte plek in je PC. Verder gaat een M.2 SSD langer mee dan een normale SSD of HDD. Je krijgt ze met vijf jaar garantie en zelfs als je elke dag hele zware games of dergelijke dingen aan het installeren bent gaat hij makkelijk acht jaar mee. Je hebt meerdere merken SSD, maar welke altijd goed en betrouwbaar is is de Kingston SSD. We hopen dat je wat op weg bent geholpen met de tips in dit artikel!

Back to Top