Ga ervoor met je eigen gedrukte vlag!

Het is een simpel voorwerp, maar ondanks dat we het vaak vergeten heeft het een enorme geschiedenis. In de betekenis, de symboliek, het gebruik – overal zitten een enorme geschiedenis achter, met enorm veel variaties op verhalen. Het verschilt per land, per provincie, per bevolkingsgroep, noem het maar op. Hoe je hem hangt, in combinatie met welke wimpel in welke kleur, de mogelijkheden zijn écht eindeloos. Maar wat zijn die verschillende gebruiken dan precies? En hoe brengen we zoiets moois als de vlag weer terug in de maatschappij, met nieuwe verhalen?

Belangrijke en formele evenementen

De vlag wordt veel gebruikt bij belangrijke landelijke gebeurtenissen. Denk aan alles gerelateerd aan het Koningshuis, de dodenherdenking, bevrijdingsdag – maar ook meer individuele evenementen zoals wanneer je geslaagd bent voor je middelbare school of vervolgopleiding. Dit zit inmiddels zo vast in onze cultuur dat we er nog weinig bij stilstaan, maar het is een enorm mooie traditie die niet in veel andere landen op dezelfde soort manier bestaat!

Aanmoediging

Een ander mooi doeleind voor vlaggen is het gebruik in aanmoediging bij wedstrijden. Landelijke vlaggen bij het EK en WK van bijvoorbeeld voetbalwedstrijden, maar ook het feit dat alle teams hun eigen logo en bijbehorende vlag hebben is een prachtig en onmisbaar onderdeel van vele sporten. Omdat zoiets zo snel veel betekenis krijgt, doordat het symbool gaat staan voor de liefde die jij voelt bij een sportclub of team, het gevoel van thuis en ergens bij horen, en het razende enthousiasme wat je over de sport zelf hebt. Dat is toch prachtig?

Als jij je ook zo voelt over het gebruik van vlaggen en wil dat deze weer een belangrijkere plaats krijgen in onze maatschappij, of in ieder geval weer meer erkenning krijgen – geef zelf eens een kans aan een vlag bedrukken! Verwerk je favoriete speler of het logo van jouw sportteam in een vlag met de bijbehorende kleuren en een uniek design, ontwerp je eigen vlag om mee te nemen naar een concert van je favoriete artiest. Of neem zoiets klassieks juist uit de context en maak het toegankelijker om voor kleine dingen vlaggen te bedrukken en te gebruiken, zoals wanneer iemand afscheid neemt voor een reis of juist terugkomt, als iemand een belangrijke toets behaalt, als iemand gaat trouwen, noem maar op. In dit soort contexten zijn banners vooral groot geworden omdat ze makkelijk zelf te maken zijn, maar een vlag bedrukken heeft een veel mooier en klassieker effect en is gemakkelijk te doen bij bedrijven die ons enthousiasme delen.

Back to Top