Infrarood panelen geschikt als aanvulling in huis?

Vooral in de wintermaanden als de dagen kort zijn en de wind guur komt opzetten is er niks fijner dan lekker thuis zijn. Althans, dat vind ik! Zo kan ik er erg van genieten rustig op de bank een boek te lezen of languit voor de tv te hangen. Echter, mijn vrouw gaf aan dat ze het vaak koud heeft en daar heb ik iets op verzonnen. Door de aanschaf van een aantal infrarood panelen hebben wij niet langer last van de kou. Omdat ik ontzettend enthousiast ben over deze techniek zal ik een aantal verschillende soorten en de daarbij komende voordelen behandelen.

Infrarood panelen voor elke ruimte

In de wereld van de infrarood verwarming zijn de laatste jaren verschillende nieuwe modellen en technieken op komen zetten. Zo is er voor elke ruimte in huis wel een geschikt model te vinden welke perfect past bij de behoefte in zo’n ruimte. In de woonkamer bijvoorbeeld heb ik een infrarood paneel geïnstalleerd bij de bank en de eettafel omdat ik hier het meest van mijn tijd doorbreng. Deze dienen als perfecte aanvulling naast mijn centrale verwarming. Daarbij kun je er ook voor kiezen alleen gebruik te maken van infrarood panelen omdat deze voldoende warmte afgeven en je al direct na het aanzetten van het paneel effect merkt. De warmte die afkomt van de infrarood panelen wordt vergeleken met de warmte van de zon en daarom vind ik dit heel prettig aanvoelen. Dit snelle prettige effect vind ik vooral goed tot zijn recht komen in de badkamer, zeker wanneer de ruimte koud is als je hier gebruik van wilt maken.

Energiezuinig en strak van design

Anders dan een centrale verwarming of gaskachel hoef je een infrarood paneel alleen aan te doen wanneer je zelf in de ruimte van het paneel bent. De infrarood verwarming verwarmt namelijk alleen personen en objecten, de lucht zelf wordt dus niet opgewarmd. Dit heeft als effect dat warmte van dit paneel direct voelbaar is waardoor je deze geen uren van tevoren al aan hoeft te zetten. Daarbij is de aanschafprijs in verhouding met een gaskachel of centrale verwarming relatief laag, verbruikt het maar weinig elektra en staat een paneel ook nog eens zeer strak en netjes in een ruimte. Natuurlijk ga je als je een centrale verwarming hebt meestal niet de moeite nemen om alles eruit te slopen in ruil voor infrarood panelen, maar wanneer je toch al van plan bent om te verbouwen kan dit een goed idee zijn. Ook wanneer je een nieuwe huis koopt is het voor jezelf verstandig de afweging te maken infrarood verwarming aan te schaffen.

Neem bovenstaande tips mee in jouw beslissing en bekijk goed in welke ruimte je wat voor soort paneel nodig hebt. Ik weet zeker dat je net zo enthousiast zal worden als ik wanneer je overgaat op deze fijne manier van verwarmen!

Back to Top