Kooptips voor cartridges

Het is een veelgehoorde irritatie. Originele merkcartridges van bijvoorbeeld HP, Epson en Canon zijn enorm duur. Gelukkig zijn er alternatieven. In dit artikel vertel ik je daar meer over. Je hebt 3 opties. Je kunt je lege merkcartridges zoals deze laten navullen in een navulwinkel. Je kunt ze ook zelf navullen met een navulpakket. Of je kunt klooncartridges kopen. Dat zijn cartidges gemaakt door een ander merk dan dat van je printer.

Kloonmerken

Het bekendste kloonmerk is het huismerk van 123inkt.nl. Maar onder andere ook Hema en Kruidvat hebben hun eigen klooncartridges. En er zijn merken die door meerdere winkels worden verkocht zoals Pelikan en Wecare.

Niet voor iedere originele cartridge is een alternatief van elk kloonmerk te vinden. Schrijf daarom het typenummer van je originele cartridge op en het typenummer van de printer als je op zoek gaat naar een alternatief. Je kunt met klooninkt gemiddeld 70% besparen op je inktkosten. Hoeveel je precies kunt besparen hangt af van je printer en de cartridgeserie die hij gebruikt. Helaas zijn niet voor alle cartridges klonen beschikbaar. Zo is het voor sommige Canon printers moeilijk om klonen te vinden.

Afdrukkwaliteit

De Consumentenbond heeft een enquête gehouden onder 4000 printergebruikers. Daaruit blijkt dat bijna iedereen tevreden is over de afdrukkwaliteit in kleur en in zwart. Of mensen nu originele inkt of klooninkt gebruiken. Met originele inkt zijn de kleuren wel iets levendiger en is het zwart net iets zwarter dan met klooninkt.

Maar dat zie je eigenlijk pas als je ze naast elkaar houdt. Wil je gewoon een routekaartje of bijvoorbeeld een concertticket printen, dan is de kwaliteit van klooninkt ruim voldoende.

Complicaties

De kans op problemen is met een klooncartridge wel wat groter dan met een originele cartridge. Heb je problemen met een klooncartridge, bijvoorbeeld dat de printer hem niet accepteert, neem dan contact op met de fabrikant.  Die weten vaak een oplossing en zo niet, dan heb je recht op een nieuwe cartridge. Je kunt ook zelf je cartridges navullen. Hiervoor zijn speciale navulsets te koop met inkt en spuiten waarmee je cartidge navult. Dit is heel erg goedkoop maar je hebt wel de meeste kans op problemen en je moet niet bang zijn voor een beetje geknoei. Als je toch een originele cartridge wil kopen vergelijk de prijzen dan goed.

Uit onze prijspeiling blijkt dat je voor dezelfde cartridge in sommige winkels wel 2 keer zoveel betaalt als in andere winkels. Wil je echt goed kunnen vergelijken kijk dan online, want daar heb je ook de meeste keuze.

Back to Top