Een visgraat vloer; klassiek of modern?

Een mooie vloer van hout of parket geeft iedere woning een warme en gezellige uitstraling. Of de rest van je interieur nu heel strak en modern is of traditioneel en klassiek; met een vloer van hout of parket krijg je altijd de juiste uitstraling. De vloer kan op allerlei verschillende manieren gelegd worden en een welbekende versie hiervan is de visgraat vloer. Een vloer die op deze manier gelegd is heeft een klassiek imago, maar past dit ook bij een hip interieur?

Wat is een visgraat vloer?

Even terug naar de basis: wat is nu eigenlijk een visgraat vloer? Bij een vloer die in dit patroon is gelegd zijn alle planken precies even lang en even breed. Dit is belangrijk, omdat er anders kieren tussen de planken ontstaan. De planken worden om en om tegen elkaar gelegd, de bovenkant van de ene plank tegen het bovenste gedeelte van de zijkant van de andere plank. Wanneer alle planken op deze manier gelegd worden zal er een mooi, golvend patroon ontstaan dat doet denken aan een visgraat. Vandaar de naam visgraat vloer.

Een tijdloze vloer

Wie weleens in een middeleeuws kasteel is geweest heeft hem daar waarschijnlijk ook gespot; de visgraat vloer. In de 16e eeuw werd in Italië voor het eerst een vloer in dit patroon gelegd en niet veel later namen de Fransen deze mooie stijl over. Kastelen, paleizen en andere statige gebouwen werden opgesierd met hardhouten visgraat vloeren. Met recht kunnen we dus concluderen dat dit een tijdloze vloer is die al eeuwenlang meegaat. Het feit dat dit patroon voornamelijk in oude, statige panden te vinden is heeft de vloer een klassiek en chique imago gegeven. In menig huishouden is deze stijl te vinden, maar kan je ook voor een visgraat vloer kiezen als je meer van een strak interieur houdt?

Een moderne vloer

Ja, ook als je een modern interieur hebt is deze vloer een hele goede keuze. De visgraat vloer is een tijdje uit de mode geweest, maar inmiddels is deze weer (terecht) helemaal terug van weggeweest. De planken zijn tegenwoordig in heel veel verschillende kleuren verkrijgbaar en er is ook ruime keuze in de breedte van de planken. Zo kan je de vloer helemaal naar je eigen smaak laten leggen. Doordat de planken gelijmd kunnen worden is het leggen van de vloer een stuk eenvoudiger als vroeger. Daarnaast is het een groot voordeel dat vloerverwarming bijna altijd mogelijk is bij een visgraat vloer.

Back to Top